Finastro

Tervetuloa astrologisille sivuilleni! Tämän blogin tarkoitus on syväluodata astrologiaan - sekä omaan syntymäkarttaan.

maanantai 22. tammikuuta 2007

Syntymäkartta eli horoskooppi

Geosentrisessä eli maakeskeisessä astrologiassa horoskooppi on kuva jostain määrätystä hetkestä Maasta katsottuna. Syntymäkartta on kuva synty- mähetkestä, ja sen kaikki tekijät - Aurinko, Kuu, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto - kiertävät näennäisesti Maata, kotiamme. Maa edustaa ihmisen maanpäällistä elämää, ja kaikkia sen asettamia rajoitteita henkiselle ja ruumiilliselle kehitykselle.

Heliosentrisessä eli aurinkokeskeisessä astrologiassa Maa on yksi Aurinkoa kiertävistä planeetoista, ja Aurinko edustaa ihmistä sieluna, henkiolentona, jolla on oma tehtävänsä maanpäällisessä elämässään. Tässä Maamerkkimme on sama kuin nouseva merkkimme geosentrisessa astrologiassa. Tämä astrologian haara on eittämättä mielenkiintoinen, mutta tässä blogissa keskitymme kuitenkin pelkästään geosentriseen astrologiaan.

Ihminen tietää aika vähän, loppujen lopuksi. Astrologiakin on vaikkakin vanha niin kehittyvä tiede (kyllä, allekirjoittanut määrittelee astrologian tieteeksi ihan sillä perusteella, että tiede = systeemi kerätä lisää ja uutta tietoa jostain määrätystä aiheesta, ja rakentaa tietoa tiedon päälle), jossa esimerkiksi taannoinen Pluton alentaminen planeetasta pikkuplaneetaksi ei paljoa hetkauta suuressa kuvassa. Astrologian perustat on luotu satojen vuosien tarkkailujen pohjalta, ja on selvää, että ympäristömme vaikuttaa meihin. Auringon ja Kuun fyysinen vaikutus nyt on ilmiselvä, mutta ne vaikuttavat myös henkisellä tasolla. Samoin planeetat. Ja myös muutamat muut tässä blogissa mainitsemattomat pienemmät tekijät. Saatamme löytää tulevaisuudessa vielä lisää vaikuttajia, mutta tämä blogi keskittyy perinteisiin kymmeneen yllämainittuun tekijään.

Syntymäkartassa näkyy siis Auringon ja Kuun lisäksi kaikki planeetat pait- si Tellus (Maa). Jokainen näistä oli syntymähetkellä määrätyssä pisteessä kiertoradallaan Auringon ympäri. Maasta katsottuna ne sijoittuvat jonnekin välille 0-360 astetta. Horoskooppi jakautuu 12 merkkiin (Oinas-Härkä- Kaksonen-Rapu-Leijona-Neitsyt-Vaaka-Skorpioni-Jousimies-Kauris-Vesi- mies-Kalat) sekä 12 huoneeseen. Tämä blogi ei toistaiseksi käsittele huoneita ollenkaan - mainittakoon vain, että kukin huone edustaa tiettyä aluetta elämässä (minä, me, koti, perhe, työ, rakkaus tms).

Kartan tekijät ovat aina jossain suhteessa toisiinsa. Kaksi tapaa tarkastella näitä suhteita nousee ylitse muiden. Ensimmäinen on perinteiset aspektit. Jos esimerkiksi Aurinko on kartalla yhdessä Venuksen kanssa, se tulkittaisiiin eri tavalla kuin jos se olisi yhdessä Marsin kanssa, tai oppositiossa Venukseen.

Toinen tapa tutkia planeeettojen välisiä suhteita on katsoa missä järjestyksessä ne ovat toisiinsa nähden, kellonvastaisesti. Jos esimerkiksi Mars on seuraava planeetta Auringosta (esim. Aurinko Oinaassa ja Mars Kaksosissa), sen tulkinta olisi eri kuin jos vaikka Jupiter seuraisi Aurinkoa. Tämä tapa tutkia karttaa on vähemmän yleinen, mutta kertoo hyvin paljon siitä miten me tavan takaa reagoimme tilanteisiin. Se on eräänlainen ketjureaktioteoria, joka haastaa meidät oppimaan virheistämme. Tämä blogi tulee tulevaisuudessa tarkastelemaan syntymäkarttaa juuri tästä kuvakulmasta.

Ei kommentteja: